V jižním Fujianu existuje mnoho čajových kultivarů pro zpracování čaje oolong, např. Tie Guan Yin, Jin Guan Yin, Huang Dan, Mao Xie, Ben Shan a řada dalších. Jedním ze slavných čajových kultivarů z této oblasti je Bai Ya Qi Lan 白芽奇兰, který je hojně vysazován v čajových zahradách oblasti Daqinshan v okrese Pinghe. Je to jeden ze čtyř slavných čajů Fujianu, další tři jsou Tie Guan Yin, skalní čaje z Wuyi a Zhangping Shui Xian. Bai Ya Qi Lan je čaj výjimečné kvality. I když je jeho zpracování podobné zpracování Tie Guan Yin, má svůj vlastní velmi osobitý charakter. Bai Ya Qi Lan je druhý nejúspěšnější exportní Oolong z jižního Fujianu, těsně před ním je Tie Guan Yin. Název tohoto Oolongu volně překládáme jako "vůně vzácné orchideje".

Zhangzhou je klimaticky teplá oblast bohatá na srážky a čaj lze ve většině oblastí sbírat po celý rok. Klima je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících kvalitu čaje Baiya Qilan. Když nové výhonky čajovníků splňují standardy sběru, měly by být za slunečných dnů okamžitě sklízeny a to mezi 9. a 16. hodinou, aby se zvýšilo množství čaje sklizeného přes poledne a zlepšila se tak výsledná kvalita. Čaj sklizený ráno, přes poledne, odpoledne, večer, za deště, popř. starší lístky nebo příliš proschlé lístky, všechny tyto typy lístků se zpracovávají zvlášť.

Záznamy ukazují, že v éře Qianlong dynastie Čching (kolem 50. let 18. století) našel farmář podivný čajovník rostoucí na straně studny Pengxi na úpatí hor Daqinshan. Posbíral malé množství čerstvých lístků a připravil z nich čaj oolong způsobem zpracování čaje z jižního Fujianu. Tento čaj se ukázal jako velký úspěch. Měl fantastickou dlouhotrvající orchidejovou chuť a jemnou sladkou koncovku. Čaj byl pojmenován Qi Lan. (Qi Lan v čínštině znamená „vzácná orchidej“). Později, když na čajovníku na jaře vyklíčily šedobílá poupata, lidé přidali před Qi Lan ještě slova Bai Ya (bílé poupě). Tak se zrodil Bai Ya Qi Lan.

Kultivar Bai Ya Qi Lan lze nalézt v Daqingshan a okolních oblastech. Daqinshan je nejvyšší hora jižního Fujianu, která má husté zalesnění a dobrý ekologický systém. Čajové zahrady jsou obecně budovány v minimální nadmořské výšce 800 m a využívají ekologické způsoby zemědělství. Styl sklizně Bai Ya Qi Lan je pupen a 2-3 listy, sklizeň vyžaduje slunečné dny. Čajové lístky sbírané mezi 9h ranní a 4h odpolední dle zkušeností dávají nejkvalitnější Bai Ya Qi Lan. Jarní období sklizně začíná v polovině dubna a končí začátkem května.

Podle různých metod zpracování má čaj Bai Ya Qi Lan různé aroma. Výrobní proces lehké vůně Qilan je podobný jako u čaje Tie Guan Yin. Vůně je vyšší a trvalejší než u čajů Guan Yin a má silné aroma orchideje. V čaji Oolong jsou květinové a ovocné vůně velmi vyhledávané a čaj Qi Lan je jedinečný svým orchidejovým aroma, které se u jiných čajů nenachází. Huang Jingui má výraznou vůni vonokvětky, čaj Dancong má vůni bílé magnólie, čaj Meizhan má vůni broskve, Baxian Oolong má vůni karamboly atd. Orchidejová vůně čaje Baiya Qilan je velice harmonicky namíchaná vůně. Má jak tajemnou vůni Suxinlan, tak jemnou vůni Molan. Odtud vzešel i název "vůně vzácné orchideje".

Čaj Oolong je nedílnou součástí orientální kultury již od starověku. Lidé jej nejen milují pro svou jedinečnou čajovou chuť a vůni, ale také pro své bohaté zdravotní účinky. Mezi mnoha zdravotními účinky je schopnost čaje Oolong snižovat hladinu cukru v krvi obzvláště poutavý a stává se přínosem pro mnoho diabetických pacientů.

Vědecký základ pro tuto schopnost čaje Oolong byl potvrzen mnoha studiemi. Ty prokázaly, že aktivní látky v čaji Oolong, jako jsou čajové polyfenoly a čajové polysacharidy, mají schopnost zlepšit funkci pankreatických β buněk a zvýšit sekreci inzulínu. Tyto látky také podporují využití a metabolismus glukózy a snižují hladinu cukru v krvi, čímž hrají určitou roli v prevenci a zmírnění cukrovky a jejích komplikací. Zdravotní účinky kvalitních Oolongů jsou ve Fujianu známy po stovky let a nikdo si nedovolí je zpochybňovat. Dokazují to i dochovalé záznamy lékařů u císařského dvora, které potvrzují častou aplikaci čaje na různé zdravotní komplikace.

Čaj Baiya Qilan není jen nápoj, ale také životní postoj a respektované kulturní dědictví. Nese moudrost a úsilí obyvatel Fujianu a je symbolem jejich lásky a snahy o dobrý život. Každý šálek čaje Baiya Qilan je poctou tisícileté kultuře Fujianu. Staletími prověřené poselství nám říká "zpomalme, ochutnejme šálek čaje Baiya Qilan a pociťme krásu života".