Hongkongský mléčný čaj je nedostižný. Pokud jste milovníci čaje, je to jedna z věcí, které musíte ve svém životě zažít. Má krémovou texturu se sladkou a bohatou chutí a je skvělý jak horký, tak i ledový. Asi není potřeba zmiňovat, že nejvíce vám Gang Shi Nai Cha 港式奶茶 bude chutnat v Hongkongu a to nejen kvůli autentickému prostředí, ale taky kvůli místním originálním recepturám, které jsou často přísně střeženy. Autentický hongkongský mléčný čaj má svou viskozitu, texturu, chuť a vůni a také barvu. Po určité době strávené v Hongkongu se pro vás stane nepostradatelným a nezaměnitelným.

K přípravě pravého hongkongského mléčného čaje potřebujete 45-60 minut času, speciální sítko velice podobné nylonovým punčochám a dobrou recepturu. V Hongkongu se nejčastěji připravuje na plynovém sporáku v nerezovém nádobí. Existuje několik míst, kde ještě můžete vidět přípravu v keramickém nádobí jako např. v Pak Kee Coffee and Milk Tea (Ngau Tau Kok) , ale takových míst je už jen několik. Každý majitel bistra, kde nabízejí Nai Cha je hrdý na svůj mléčný čaj, takže si svou recepturu chrání. Pokud je ovšem takový člověk v okruhu vašich blízkých známých, můžete mít štěstí a k receptuře se dostanete. V polovině 19. století bychom pro honkongský mléčný čaj použili vysokohorský černý Ceylon Uva, ale již řadu desítek let se pro Nai Cha vždy používá směs černých čajů ve vhodném poměru. Typicky je indický Assam pro svou sílu, vysokohorský Cejlon pro svou schopnost vyvážit chuť a čínský Keemun pro svou nedostižnou vůni. Není náhodou, že tyto tři čaje dávají dohromady kvalitní English Breakfast, který najdete i v našem katalogu, což z něj dělá ideální čaj pro přípravu našeho hongkongského mléčného čaje.

Nachystejte si následujíci:

Proč vaječná skořápka? Snižuje vysokou kyselost čajového výluhu způsobenou dlouhým louhováním a tím snižuje hořkost výsledného nápoje. Co se týče kondenzovaného mléka, v Hongkongu byste nejspíše použili jedno z mlék na obrázku níže, ale v podstatě můžete použít jakékoliv jiné kravské kondenzované mléko.

Jak si čaj připravíme?

  1. Do malého hrnce dejte asi 3 čajové lžičky čaje, vaječnou skořápku a šálek vody (250 ml).
  2. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 6 minut. Tím dojde k nadměrnému vylouhování čaje, což je záměr.
  3. Odstavte čaj z ohně a nechte 3 minuty vychladnout.
  4. Naplňte svůj čajový šálek do 1/3 kondenzovaným mlékem.
  5. Opět přiveďte čaj zpět k varu a hned poté slijte přes sítko do šálku.
  6. Přidejte cukr podle chuti a můžete servírovat.

Tento mléčný čaj je zážitkově asi to nejlepší, co můžete ochutnat aniž byste cestovali do Hongkongu. Pro cestu do Hongkongu ale můžete najít dalších tisíc důvodů, takže když už tam budete, ochutnejte ten místní, ideálně hned na několika místech.