Taiwanský divoký černý čaj | Shan Cha - Varianta: 50 g

488 bodů do věrnostního systému
Cena
488 Kč

Kód produktu
GT0620-50

Varianta neexistuje

Skladem
ks

Yuchi Wild Shan Cha je poměrně vzácný divoký čaj pocházející z druhu čajovníku, který se nachází pouze na Taiwanu. Dostal vědecké jméno Camellia formosensis. Tento divoký taiwanský čaj byl známý již dlouhou dobu a původními obyvateli Taiwanu byl často nazýván „čaj bohů“. Tento jedinečný čaj roste divoce kolem města Yuchi v národním parku Sun Moon Lake National Scenic Area. Shan Cha se doslova překládá jako „horský čaj“. Je sbírán na divokých čajovnících, které mohou přirozeně a organicky růst bez zásahu člověka. Shan Cha je čaj jemný, ale silný a s dobrým tělem a krásnou vůní. Jeho tmavé listy jsou velmi dlouhé a drátěné, při přípravě se plně otevírají. Nálev je tmavě jantarové barvy s příjemnou sladkou vůní pečeného ovsa. Rozpoznáte tóny medu, vařené ovoce a broskve. Více

Yuchi Wild Shan Cha je poměrně vzácný divoký čaj pocházející z druhu čajovníku, který se nachází pouze na Taiwanu. Dostal vědecké jméno Camellia formosensis. Tento divoký taiwanský čaj byl známý již dlouhou dobu a původními obyvateli Taiwanu byl často nazýván „čaj bohů“. Tento jedinečný čaj roste divoce kolem města Yuchi v národním parku Sun Moon Lake National Scenic Area. Shan Cha se doslova překládá jako „horský čaj“. Je sbírán na divokých čajovnících, které mohou přirozeně a organicky růst bez zásahu člověka.

Shan Cha je čaj jemný, ale silný a s dobrým tělem a krásnou vůní. Jeho tmavé listy jsou velmi dlouhé a drátěné, při přípravě se plně otevírají. Nálev je tmavě jantarové barvy s příjemnou sladkou vůní pečeného ovsa. Rozpoznáte tóny medu, vařené ovoce a broskve.

Ze všech čajových kultivarů, které jsou na Taiwanu jedinečné není žádný tak vzácný a zajímavý jako divoký domorodý čajovník známý jako Shan Cha (山茶). Pokud si myslíte, že staleté divoké čajovníky s 30 cm listy najdete pouze v lesích Yunnanu (nezapomeňte na Indii, Myanmar, Thajsko, Laos, Kambodžu a Vietnam), pletete se. Musíte do seznamu přidat i Taiwan. Tento unikátní čajovník je nejen velmi zajímavý jako samostatná odrůda, ale je také velmi důležitý a uctívaný jako mateřská rostlina některých z nejunikátnějších a nejvýraznějších čajových hybridů Taiwanu. Například právě z tohoto čajovníku lidé z Taiwan Research and Experiment Station (TRES) úspěšně vyvinuli nyní velmi slavný černý čaj TRES-18 Red Jade, který podnítil oživení černého čaje na tomto ostrově od přelomu tohoto století. Pro zachování tohoto národního pokladu byly ve středním, jižním a východním Taiwanu zřízeny čtyři odlišné chráněné oblasti. Z těchto čtyř chráněných oblastí je považována za nejlepší ta ve čtvrti Yuchi v okrese Nantou a odtud pocházejí ty nejlepší černé čaje Taiwanu.

PŘÍPRAVA

Tradiční styl (Gong Fu Cha)
Předehřejte si gaiwan nebo konvičku o objemu 110 ml. Použijte 5 g čaje a vodu o teplotě 90-95 °C. První nálev slejte po 20-30 sekundách, dobu louhování dalších můžete postupně prodlužovat. Nálevy opakujte dokud vám čaj chutná. Čím delší doba louhování, tím rychlejší vyčerpání lístků a nižší počet nálevů. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.

Západní styl (1 nálev)
Použijte 1-2 g čaje na 250 ml vody a louhujte 4-5 minut při teplotě 90-95 °C. Doporučujeme porcelánové nebo skleněné nádobí.

Parametry
Forma sypaný čaj
Země původu Taiwan
Lokalita Nantou, Yuchi 魚池
Kultivar Shan Cha 山茶
Ze semen Ano
Divoký Ano
Nadmořská výška 1100 m