2008 Hunanský tmavý čaj se zlatými květy | Bai Sha Xi Fu Zhuan Hei Cha - cihla 300 g - Varianta: 50 g

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 (1)Počet hvězdiček je 5 z 5
286 bodů do věrnostního systému
Cena
286 Kč

Kód produktu
GT0459-50

Varianta neexistuje

Skladem
ks

V čínské provincii Hunan najdeme několik zajímavých čajů, ale asi nejzajímavější a nejznámější je Fu Cha nebo Fu Zhuan, který řadíme do kategori čajů Hei Cha 黑茶 a který typicky najdeme v podobě  lisované cihly. Čaj je někdy nazýván Golden Flower Tea díky přítomnosti ušlechtilé plísně Eurotium Cristatus, která připomíná male žluté kvítky a je rozprostřena po celém objemu cihly. Čaj silně rezonuje s prvkem Země (Wu Xing) a je po staletí oblíben mezi korejskými mnichy. Tibeťané a mongolové jej vždy používali jako lék na bolest břicha. První Fu Zhuan byl vyroben již v roce 1368 na počátku vlády dynastie Ming a nikdy nechyběl mezi zbožím, které se převáželo po Hedvábné stezce. Továrna na čaj Bai Sha Xi v okrese Anhua v Hunanu je prvním “novodobým” výrobcem „tmavého čaje“ hei cha v Hunanu a prvním výrobcem cihel se zlatými květy v Číně. Bai Sha Xi byla založena v roce 1940, poté v roce 1953 vyrobila první cihlu Fu se zlatými květy. Více

V čínské provincii Hunan najdeme několik zajímavých čajů, ale asi nejzajímavější a nejznámější je Fu Cha nebo Fu Zhuan, který řadíme do kategori čajů Hei Cha 黑茶 a který typicky najdeme v podobě  lisované cihly. Čaj je někdy nazýván Golden Flower Tea díky přítomnosti ušlechtilé plísně Eurotium Cristatus, která připomíná male žluté kvítky a je rozprostřena po celém objemu cihly. Čaj silně rezonuje s prvkem Země (Wu Xing) a je po staletí oblíben mezi korejskými mnichy. Tibeťané a mongolové jej vždy používali jako lék na bolest břicha. První Fu Zhuan byl vyroben již v roce 1368 na počátku vlády dynastie Ming a nikdy nechyběl mezi zbožím, které se převáželo po Hedvábné stezce. Továrna na čaj Bai Sha Xi v okrese Anhua v Hunanu je prvním “novodobým” výrobcem „tmavého čaje“ hei cha v Hunanu a prvním výrobcem cihel se zlatými květy v Číně. Bai Sha Xi byla založena v roce 1940, poté v roce 1953 vyrobila první cihlu Fu se zlatými květy.

Tato 300 g cihla je založena výhradně z jarního materiálu z horských čajových zahrad v oblasti Anhua. Čaj byl fermentován pomocí patentovaného procesu továrny Bai Sha Xi a poté lisován do cihel, které mají zlatou kulturu po celém objemu cihly. Po několika dnech fermentace se cihly suší postupně při teplotě 37 °C, kdy dojde k postupnému zastevení šíření kultury, aby nedošlo k poškození čajových lístků.

Fu v čínštině znamená nejteplejší část léta, což je právě obdodí sklizně čaje pro Fu Cha. Lístky se sbírají právě během nejteplejších dní léta, což má zásadní dopad na vlastnosti výsledného čaje. Lístky sklizené v létě jsou velké a silné a obsahují více fluoru a katechinů než jarní lístky. Díky tomu by měl výsledný čaj chutnat výrazně hořce, ale není tomu tak, neboť hořká chuť je eliminována během procesu fermentace (kupení lístků podobně jako u čaje Pu Er). Čajové lístky tradičně nepocházejí jen z provincie Hunan, ale také z provincií Shaanxi a Sichuan. Z pohledu čínské medicíny je Fu Cha je mimořádně příznivý pro trávicí trakt člověka. Lehce zahřívá organismus, což je pro trávení příznivé, ale hlavní harmonizační funkci plní probiotické bakterie Eurotium Cristatus, které fungují podobně jako probiotika v jiných potravinách (např. některé jogurty).

Japonští vědci se v poslední době hodně věnují studiu probiotických kultur v čaji a výsledky jen potvrzují již známý fakt, že čaje Fu Cha a Puer silně podporují spalování nezdravých tuků v těle člověka. Dle jejich zjištění má Fu Cha navíc silný harmonizační efekt na celý trávicí trakt člověka.

Parametry
Forma cihla (zhuan) 300 g
Země původu Čína
Provincie Hunan
Lokalita Anhua 安化